18 de març de 2019
Compostatge propi

Sumarroca aposta per l’abonat 100% orgànic tenint una planta de compostatge pròpia i produint els nostres abonaments els quals, provenen al 60% de les restes vegetals d’Agromillora i la resta, de fems de vedella ecològica procedents de granges no intensives.

Les plantes de compostatge son elements essencials per l’agricultura ecològica, ja que permeten el tancament del cicle dels nutrients. Quan s’aplica el compostatge comporta l’augment dels nivells de matèria orgànica, cosa que suposa la millora de la fertilitat i la productivitat dels cultius. En el cas de Sumarroca, els materials de compostatge provenen de la mateixa unitat productiva o dels voltants, per tant també hi ha un estalvi energètic a nivell de transport i permet el tancament dels cicles de nutrient en la mateixa finca.

El compostatge és l’estabilització i la neteja de la matèria orgànica procedent de residus orgànics per facilitar i permetre la seva reintroducció en l’ecosistema. A més, també permet el reciclatge de nutrients i el retorn al sòl dels minerals extrets durant la collita. A Sumarroca fem el procés del compostatge en pila, en aquest cas, és recomanable anar acumulant els diferents materials per separat fins el dia de fer la pila. L’experiència ha fet que aconseguim els nivells òptims d’equilibri entre humitat i porositat de la massa. Si falta humitat s’haurà d’aportar aigua i, en canvi, si hi ha accés, s’hauran d’afegir materials que assequin la mescla. El tamany i la forma de la pila són importants per assegurar una bona oxigenació del seu interior, per això, convé remenar la pila, sobretot quan hi ha una baixada o una pujada de temperatura d’aquesta.

Cal destacar que un compostatge mal elaborat pot suposar problemes al sòl com: falta d’higiene, excés de salinitat, presència de metalls pesats o elements tòxics, així com falta de nitrogen. És necessari tenir en compte les condicions que afavoreixin la vida dels microorganismes responsables de la degradació de la matèria orgànica i tenir en compte les fases que caracteritzen el procés de transformació d’aquesta fins a obtenir-ne el compost: la fase de descomposició i la de maduració o humificació. Aquesta última la resolem fàcilment gràcies a la bassa d’aigua reciclada que utilitzem per remullar els fems.

És per això que periòdicament realitzem uns controls de temperatura i d’humitat que ens diran en quin punt estarà la fermentació del compostatge a través d’una analítica que ens permetrà fer un pla d’adob.

L’emmagatzematge del compostatge el fem a la Finca Sumarroca sobre un terra aïllat per tal que els nutrients es mantinguin al compost i no penetrin el subsol, provocant-ne la contaminació per excés.

El procés de compostatge necessita un temps mínim d’uns 4-6 mesos. A partir de llavors, es parlarà de compostatge madur.

FONT: Fitxa tècnica ‘El compostaje en agricultura ecológica’ de la PAE (Generalitat de Catalunya. Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Ambient)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

RESPONSABLE TRATAMIENTO: SELFOODS, S.A.U.

FINALIDAD: Verificar la identidad y los comentarios aportados al blog por los usuarios y envío de las novedades del blog y sus publicaciones.

LEGITIMACIÓN: Consentimiento del interesado.

CESIONES: No se prevén cesiones, excepto por obligación legal o requerimiento judicial.

DERECHOS: Acceso, rectificación, supresión, oposición, limitación, portabilidad, revocación del consentimiento. Si considera que el tratamiento de sus datos no se ajusta a la normativa, puede acudir a la Autoridad de Control (www.aepd.es).

INFORMACIÓN ADICIONAL: más información en nuestra política de privacidad.

44  −  34  =  

Bodegues Sumarroca

Bodegues Sumarroca