A Sumarroca realitzem els Tastos amb Cor, un projecte que preveu fer arribar el tast de vins i caves a les persones que no hi tenen accés fàcilment.
La proposta està contemplada per tal que els asssistents puguin aprendre el procés del tast i la història de la copa que tenen entre mans, però el més important, al voltant d’aquesta activitat es crearà un entorn associatiu, molt beneficiós per perfils de públic que poden tenir risc de soledat o d’exclusió social.
El passat 28 de setembre, la nostra responsable d’enoturisme Mercè Sumarroca va dinamitzar un tast per la Fundació Amics de la Gent Gran i hi van assistir 64 persones entre voluntaris i gent gran.
Parlem amb l’Eulàlia Tort, una de les coordinadores de la Fundació que ens fa una valoració de l’activitat.
A quin tipus de persones ajudeu a la Fundació Amics de la Gent Gran?
Acompanyem a persones grans que se senten soles. Cal dir que la soledat pot ser una bona companya de viatge en certs moments vitals. De fet, crec que molts a la vida hem tingut etapes de soledat fructíferes, que ens han permès estar tranquiles, reflexionar, pensar. Però quan aquesta soledat no és desitjada, la situació canvia radicalment. De fet, nombrosos estudis científics demostren que la soledat és més perjudicial per a la salut que el tabaquisme. I això ho veiem cada dia amb la gent a la que acompanyem: l’impacte de la soledat en la salut física i el benestar emocional de les persones grans és colpidor.
En què consisteix la vostra ajuda? A quantes persones grans assistiu?
Ens agrada explicar que ens dediquem a teixir relacions i a crear amistats. Actualment acompanyem a prop de 1.600 persones grans de 13 comarques de Catalunya. Això només és possible gràcies al suport inestimable dels nostres voluntaris i voluntàries. Són persones que cada setmana dediquen dues hores a visitar a una persona gran a casa seva. Amb el pas del temps, entre elles sorgeix una amistat, es creen uns llaços que fan que la persona gran pugui començar a lluitar contra el malestar. Sentir-se acompanyada, saber que algú et vindrà a veure, compartir històries de vida, sentir-te escoltada… Us asseguro que és realment transformador. Juntament amb les visites setmanals, un cop al mes organitzem un acte a diferents punts del territori. Ja sigui una tertúlia, una visita a un museu, un berenar… Totes aquestes activitats són excuses per a què la persona gran, amb el seu voluntari, surti de casa i conegui a altres persones grans del seu barri que estan en una situació semblant. També durant l’any, tenim moments especials en què la soledat es fa més colpidora. Els mesos d’estiu són difícils perquè les famílies marxen de vacances, les ciutats es buiden i les onades de calor impedeixen que les persones grans surtin de casa. També al Nadal. És una època complicada, de recordar les absències, i per això organitzem diferents dinars de Nadal per assegurar que totes les persones tinguin el seu àpat festiu.
Què aporta als usuaris de la fundació una activitat com el tast de ‘Sumarroca amb cor’?
Poder oferir un tast a les persones grans és magnífic! Per a molts, ha estat el primer tast que han fet a la seva vida i per tant, tota una descoberta. El tast és una activitat de sociabilització meravellosa i cal destacar que la Mercè sap perfectament com fer-ho per a la gent gran. Tant per la seva selecció dels caves com pel ritme, pausat, que necessiten. A més, les seves dosis de sentit de l’humor van fer del tast una experiència divertida i única. El tast és un meravellós pretext per a què les persones grans es coneguin entre elles, comparteixin una nova experiència i es puguin teixir vincles.
Què valoren les persones grans del tipus de proposta que va oferir Sumarroca?
Primer de tot els caves, els van encantar! I sobretot, la novetat. Per a molts ha estat el primer cop que participaven a un tast i durant una estona es van sentir privilegiats.
Com ha de ser la persona que dinamitzi aquest tipus d’accions?
Com la Mercè! Amb sensibilitat cap a les persones grans, amb respecte vers els seus ritmes, amb alegria i sentit de l’humor per despertar somriures.
Quines aportacions podem fer les empreses a la vostra fundació?
Per continuar acompanyant i fer front a la llista d’espera de gent gran que tenim necessitem voluntaris i recursos econòmics. El voluntariat és imprescindible perquè són els nostres ulls i braços. Els recursos econòmics també perquè ens permeten, entre d’altres coses, fer seguiment professional de cada persona gran, formar als voluntaris, organitzar les activitats, fer investigació. Les empreses socialment compromeses poden aportar tot el seu coneixement amb col·laboracions conjuntes o fins i tot, amb programes de voluntariat corporatiu. Estic convençuda de què les entitats del tercer sector podem aprendre molt de les empreses alhora que les entitats o fundacions tenim uns valors que poden ser importants per a moltes corporacions compromeses.
Per acabar, ens vols explicar alguna cosa que ens serveixi d’aprenentatge?
Acabem amb els estereotips de la gent gran. Sovint, l’imaginari de la gent gran es fa des de les limitacions. Es tendeix a pensar que no són capaces, que poden fer ben poca cosa o fins i tot se’ls infantilitza. Aquesta imatge social no ens ajuda gens, ja que la persona gran es tanca més. Nosaltres lluitem contra l’edatisme, la discriminació per raó d’edat, perquè sabem que les persones grans poden fer moltíssimes coses, simplement cal que ens hi adaptem.