L’origen del vi ecològic es troba ja en el conreu. A la vinya, l’home respecta i acompanya el seu cicle evolutiu natural. La filosofia rau en la mínima intervenció, estan prohibits els agrotòxics com els fertilitzants de síntesi química, els pesticides i els herbicides industrials. Sí que són permesos els tractaments amb productes de procedència natural i l’ús de llevats autòctons i clarificants naturals.
A més, en el sòl de les vinyes, s’utilitzen abonaments orgànics naturals. En el cas de Sumarroca, procedeixen de restes de poda i vegetals propis (biomassa) i de granges ecològiques properes a la zona.
Una de les missions de l’agricultura ecològica és la preservació del medi ambient, objectiu que també es troba a l’ADN de Sumarroca. Per a nosaltres, també és essencial la preservació de l’entorn i el territori i l’aposta per les varietats locals, les que al cap i a la fi doten de personalitat i autenticitat els nostres vins i caves.
Els estàndards de l’agricultura ecològica els agrupa el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el qual certifica els productes agroalimentaris ecològics. L’ús de sulfits també està limitat per aquest organisme, que permet l’ús d’un màxim de 100mg/l en els vins negres i de 150mg/l en els blancs i rosats. A més, els suros de les ampolles han de ser naturals (sense coles ni altres materials sintètics).
Per a diferenciar físicament un vi ecològic d’un vi produït a través de l’agricultura convencional cal buscar el segell de la fulla que es troba a la contra etiqueta.
Finalment, el vi ecològic també comporta més beneficis per al nostre organisme. Compta amb una concentració molt alta de polifenols (substàncies bioactives), antioxidants beneficiosos per a la prevenció de patologies cardiovasculars.