Un blanc criança procedent de dues parcel·les de Xarel·lo i Macabeu de vinya vella de més de 30 anys
Bodegues Sumarroca presenta aquesta tardor un nou Vi Blanc de criança elaborat amb les varietats Xarel·lo i Macabeu. El raïm prové de la finca Gallego de Xarel·lo plantada a meitats del segle passat i de la finca Bancals Miquelet de Macabeu plantada una dècada després. En ambdós casos el ceps vells han estat conduïts en vas i es veremen a mà.
Una vegada seleccionats a camp, els raïms es trepitgen lleugerament per a poder treure només el most que raja, sense premsar. Al celler les dues varietats es treballen per separat per a mantenir-ne la singularitat.
La fermentació i criança es duen a terme en bótes de roure francès durant cinc mesos. Quan finalitza la fermentació es realitza un batonnage durant 2 mesos, primer tres vegades per setmana, baixant a una per setmana al segon mes.
Quan el vi finalment descansa en botella encara romandrà mig any més al celler per tal de poder integrar tots els components que seran clau per a determinar la singularitat d’aquest vi de guarda.
El vi rep el nom de Marger Sumarroca en honor a l’ofici de marger, un dels més arrelats a la cultura agrícola. El marger és aquell especialista que construeix els marges de pedra seca o les parets seques que delimiten els terrenys sense ús de morter. És una tècnica molt antiga utilitzada sovint en espais propensos a l’erosió on el marge de pedra esgraona el desnivell a la vegada que permet el filtrat de l’aigua.